23.7.09

Čekajući belog šengena

Danas je objavljena izjava ministra Đelića da će bez viza moći da se provede maksimalno 90 dana u šengenskim zemljama. Svima, koji su pomislili kako će odmah na šljakanje preko grane, ministar je poručio da to neće moći.

Ovo me je podsetilo na anegdotu koja se vezuje za 1. januara 2007, dan kada je Rumunija primljena u EU.
Kondukter u vozu je, prilikom kontrole karata, naišao na gospodina u sobnim papučama.
Samo je prokomentarisao: "Pobogu čoveče, tebi se baš žuri u Evropu kada nisi stigao ni da se obuješ."

Pretpostavljam da u našem slučaju neće biti tako, pogotovo ako uzmemo u obzir da čak 80% populacije nema pasoš.

Osobi za koju smatram da je tipičan predstavnik ove zemlje sam postavio pitanje gde bi putovala da joj ne treba viza. Odgovorila je da je najbolje da upozna prvo svoju zemlju (ispravno). Ustalom, nema želju da vidi ostatak Evrope jer tamo ima puno kriminala i droge. Iako nije nikada boravila u inostranstvu, zna da je Srbija najlepša, i da gradovi lepši od Novog Sada i Beograda ne postoje.

Svi vi koji ste bar jednom stojali ispred Nemačke ili Italijanske ambasada pola noći, zbog tričavih nedelju dana provedenih u truloj Evropi, složićete se sa mnom, da je davanje belog šengena ovakvim osobama potpuno nepotrebno. Čisto arčenje.

Za kraj prenosim obrazloženje niscafe.com, zašto JK treba sa nama da ide u beli Šengen:
- Budi nadu kod netalentovanih krš riba da, uprkos svim manama kojima ih je surova majka priroda darivala, mogu da namlate pare i naberu si fudbalera. Činjenica je - em je sva nikakva, em je to dotatno istakla plastikom. Čak i gripozni Saša Ćurčić dok se tušira ima fantastičnije glasovne mogućnosti, čak i Filip Žmaher ima bolje pesme, a opet, ova estradna vedeta prodala je više nosača zvukova nego svi semenkari ispred Čaira zajedno prženi suncokret. Godinama orbitira u Grandovom sazvežđu uprkos većem broju lapsusa od Suzane Mančić i još je uzela pet 'iljada jura za dan i po u Velikom bratu, ako sam dobro izbrojao.
Znači, prava osoba koja će da nas vodi prema Evropskoj uniji jer ima da ponudi javnom mnjenju taman koliko i mi zapadu. Zna znanje, znači - ne može da omane. Bela lista po automatizmu.

Ako me neko bude tražio 1.1.2009. sam u Žerbou u Budimpešti, ako u međuvremenu beli šengen ne postane crni.

0 comments:

Постави коментар